В цяла Европа има увеличаване на честотата на рака на

...
 В цяла Европа има увеличаване на честотата на рака на
Коментари Харесай

Д-р Младенов: Ракът на гърдата зачестява и се подмладява, но смъртността намалява

 „ В цяла Европа има увеличение на честотата на рака на гърдата, само че понижаване на смъртността от болестта. В България тя е към 100 на 100 000. Годишно към 4200 дами са пострадали от диагнозата у нас “. Това сподели пред БНР мамологът доктор Младен Младенов от Първа САГБАЛ „ Св. София “.

Той разясни, че болестта има изява в по-млада възраст, под 50 години, само че в Северна Европа и скандинавските страни заболеваемостта от рак на млечната жлеза е съвсем два пъти по-висока от нашата.

Една жена на всеки 16 ще развие рак на гърдата, а ранната диагноза е причина за сполучливо лекуване, безапелационен бе експертът.

Той уточни, че при осъществяването на годишни прегледи се откриват тумори с размер до 5 милиметра, при които излекуването е съвсем 100%.

„ Достъпът до съвременна диагностика и лекуване у нас е доста добър, хората би трябвало да знаят, че в последните 2-3 години бяха регистрирани нови молекули и те са разполагаем у нас “, сподели доктор Младенов.

През последните пет години има гражданска война в лечението на онкологични болести, изясни той и акцентира, че пациентите у нас имат достъп до това лекуване, което се поема от Здравната каса.

„ Има доста млади специализанти, а мрежата е добре покрита с специалисти. Добро е и покритието със модерна инсталация в лъчетерапията “, добави експертът.

Д-р Младенов изясни, че възрастта и наднорменото тегло имат връзка с появяването на болестта. Той очерта и рисковият профил на дамите, които са по-застрашени от заболяването: „ Жените с доста и ранни раждания теоретично са с по-нисък риск от заболяване. Употребата на алкохол пък покачва риска от възникването му. Генетичните фактори са единствено дребна част. Те могат да се изследват и предвиждат “.

Специалистът изясни още, че дейна предварителна защита на рака на гърдата не съществува, само че рискът може да бъде понижен с надзор на тежестта.

Мамологът се спря на значимостта на ранната диагностика.

„ В България няма национална скринингова стратегия. Личният доктор има задължението да изпраща пациентките си над 50-годишна възраст на мамография на всеки две години “, сподели доктор Младенов.

Около 40% от дамите у нас се диагностицират в първи етап на заболяването, когато тя е изцяло лечима. Това става посредством образни проучвания – ехография и мамография, добави той.

„ Улавянето в точния момент от самата пациентка е нереалност. Когато тя усети, че има проблем, към този момент е късно “, безапелационен бе експертът, който прикани за интензивно отношение и постоянна профилактика.

Д-р Младенов изясни, че се създават огромен брой проби, което значи, че е доста огромна вероятността в околните години в практиката да навлезе валидиран тест за ранна диагностика на рака на гърдата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР